“Flugten fra Camp 14”

Alle med respekt for sig selv og sine medmennesker bør læse, og få andre til at læse, Shin Dong-Hyuk’s beretning.

Flugten fra Camp 14, sommerlæsning, Nordkorea, fangelejr, Korea, bog

Det er efterhånden noget tid siden, at jeg en aften, så et interview med manden Shin Dong-hyuk. Interviewet omhandlede den bog, som netop var udkommet, og som beretter om Shin’s liv i en Nordkoreansk fangelejr. Jeg har siden tænkt, at jeg skulle læse hans beretning. Det blev denne sommer, at jeg skulle læse bogen. 2 dage, 269 sider og en utrolig historie senere (for ja, historien er mildest talt ikke til at tro), havde jeg fået et indblik i en verden hvor der stadig, i dette årti, findes mennesker i arbejdslejre som kan sammenlignes med 2. verdens krigs KZ-lejre. Her er alle fangernes frihed og rettigheder taget fra dem. Ord kan ikke beskrive, hvor forfærdeligt disse mennesker bliver behandlet, og hvor grusom ét menneske kan være mod ét andet.

Camp 14 er en fangelejr for politiske fangere. Shin er født og opvokset i lejren. En opvækst som bestod af brutalitet, nedværdigelse, sult og tortur. Shin kan ikke mindes, at han i sin opvækst har følt lykke eller glæde. Han så sin  mor blive hængt og sin bror blive skudt. Henrettet for øjnene af ham. Han så vagter tæve børn ihjel, og vold blev hermed en naturlig del af hverdagen. Selvom Shin er født i lejren fik han hver dag at vide, at han skulle forsøge at vaske sine synder af sig. Hans families synder var dermed også hans. Da Shin var 23 år gjorde han det umulige. Han flygtede. Og efter at have rejst igennem Sydkorea og Kina fandt han friheden i Vesten.

Man kan spørge sig selv, hvorfor man skal bruge sin sommerferie, eller hvilket som helst andet tidspunkt af sin tid, på at læse en så grusom beretning? For mig er svaret meget simpelt. Vi skal læse Shin’s historie, fordi det er den eneste måde, hvorpå forholdene i Nordkorea kan forandre sig. Som ene privat person, er det en næsten umulig opgave, at ændre noget eller kunne gøre en forskel, i situationer som denne. Det er mennesker højere oppe i systemet som må og bør gribe ind og kæmpe imod! Men det vi kan gøre, er at læse Shin’s historie og få alle omkring os til at læse den. Netop for at skabe opmærksomhed om denne grusomhed, og for at den dermed ikke bliver glemt.

En efterhånden ældre dame, skrev for få år siden sine erindringer om hendes ophold i en KZ-lejr. Hun har igennem hele sit liv, ikke gerne ville tale om hendes tid i lejren. Grunden til at hun alligevel valgte at skrive en bog om hendes liv var, at der om få år ikke er flere tilbage til at fortælle historier fra KZ-lejerne. Damen mener, at det er så vigtigt, at kende til hvad der skete, så historien ikke gentages. I dag er der tusindvis, som kan fortælle beretninger fra Camp 14 i Nordkorea. Grunden til at beretningerne ikke kommer frem, er ikke fordi det er ved at være mange år siden, og at der ikke længere er folk til at fortælle historierne. Grunden er, at alle de tusinder opholder sig i fangelejren, hvor de tortureres, mishandles, sultes og har fået frataget sig deres frihed og menneskelige rettigheder.

Filmklip og artikel med Shin Dong-hyuk.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s